Stenderup-Krogager

Stenderup-Krogager ligger i et naturskønt område med bopæl for ca. 1.050 indbyggere i by og opland. Stenderup-Krogager er en tvillingby ved landevejen mellem Grindsted og Korskro/Esbjerg.

Stenderup og Krogager er adskilt af Nørrebækken og Sønderbækken, der løber til Ansager Å og videre til Varde Å. Nogle steder omtales byen som blot Stenderup, men vogt jer for kortfattede efterligninger: Tre andre lokaliteter i Danmark bærer navnet Stenderup. Vort navn er Stenderup-Krogager.

Stenderup-Krogager har et rigt landsbyliv, lokale arbejdspladser, et rigt foreningsliv, en smuk natur og en aktiv lokalbefolkning. Her er børnehave, skole, SFO og plejehjem. Vi har en nyetableret købmandsforretning fra 2013. Teglgaardshallen anvendes både til fest og sport. Stenderup-Krogager er et godt sted at bo.

Fremtid: udviklingsplan 2020-2030 – her

Web: stenderup-krogager.dk – her

Stenderup-Krogager Lokalråd = Fællesrådet for Stenderup-Krogager: kontaktdata her

Historie: Navnet Stenderup har været kendt siden middelalderen. Stenderup-Krogager var indtil kommunalreformen i 1970 den østlige del af det store og vidtstrakte hedesogn Ansager i Ribe Amt. Ansager blev imidlertid delt imellem Ølgod og Grindsted, som Stenderup blev en del af. Siden kommunalreformen i 2007 har Stenderup-Krogager været en del af Billund Kommune.

I årene 1916-1971 var Krogager en station på jernbanen mellem Bramming og Grindsted. Banen anvendtes som godsbane til 2012. Navnet Stenderup kunne DSB ikke bruge, da der allerede var en station med dette navn ved Horsens.

Indenfor det store hedesogn Ansager oprettedes kirkedistriktet Stenderup med egen kirke i 1909. Efter jernbanens ret sene åbning kom der skole og forsamlingshus med mere.

Fællesrådet for Stenderup-Krogager varetager områdets interesser overfor offentlige myndigheder og andre samarbejdspartnere. Det opstod i 1913 ved fusion af Lokalrådet af 2016 og den gamle borgerforening. Rådet arbejder for sammenhold, identitet og trivsel. Udadtil fungerer er lokalrådet som lokalsamfundets stemme, og indadtil samler rådet trådene i området. Det skal sikre helhedstænkning i Stenderup-Krogagers udvikling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *