Filskov

Filskov er landsbyen med det gode sammenhold, og den er nem at komme til. Vi ligger centralt i krydset mellem strækningerne Vejle-Skjern og Esbjerg/Grindsted-Give/Horsens.

Filskov har godt 1.050 indbyggere – fordelt med ca. 650 personer i selve byen og 400 i oplandet. Ind i mellem er her huse til salg, men mængden er lille. Udstykninger er klar til at blive udstyret med nybyggede huse.

Her er friskole og børnehave, friplejehjem, nybygget købmandsgård og meget mere. Her er ingen kommunale institutioner, så vi omtaler gerne Filskov som Den selvejende Landsby.

Sammenholdet er vigtigt for os. Uden det ville Filskov ikke være det aktive sted, som landsbyen er i dag. Hverdagens mødested er hos købmanden og i foreningerne. Kontaktudvalget er den forening, der binder alle andre foreninger sammen. En gang om året mødes vi til Viaduktfesten, som er symbolet på sammenhold. Viadukten er godt nok gravet væk, men ældre beboere husker stadig, da den delte byen i to dele. Udadtil er Viaduktfesten en markering af Filskov som lokalsamfund.

Fremtid, udviklingsplan for 2018-2028 – Læs her.

Web: Filskov.infoland.dkher

Filskov Lokalråd = Filskov Sogns Kontaktudvalg: kontaktdata her

Historie: Filskov var en del af Sønder Omme Sognekommune indtil 1913, hvor egnen blev en del af Blåhøj-Filskov Sognekommune. I 1947 blev Filskov en selvstændig kommune i Vejle Amt. Det varede dog kun til den store kommunalreform i 1970, hvor Filskov blev en del af Grindsted Kommune i Ribe Amt. Siden 2007 har Filskov været en del af Billund Kommune.

Landbrug var gennem århundreder det dominerende erhverv ligesom i resten af landet. Hedeopdyrkerne omformede landskabet i 1800- og 1900-tallet. I dag er landbrug ikke det dominerende erhverv, men landskabet anvendes fortsat til agerdyrkning.

Med åbningen af jernbanen i 1917 blev Filskov en stationsby, og i de følgende årtier fik Filskov butikker, håndværk, service og institutioner. Et nydeligt lystanlæg blev også indrettet.

Den 23. maj 1971 lukkede jernbanen. Efter nedlæggelsen af Filskov Sognekommune året før var det en sort dag. Men det var også signalet til nytænkning. Sognerådet blev afløst af Kontaktudvalget, som koordinerede planer og aktiviteter:

  • 1978 Oprettelse af Kontaktudvalget, som stadig er det centrale forum i Filskov.
  • 1983 Nybygget klubhus til idrætsforeningen FIF.
  • 1991 Filskov Børnehus. Pasning af førskolebørn.
  • 1992 Filskov Energiselskab. Fjernvarme fra gylle. Moderniseret 2013.
  • 1995 Filskovs Fremtid Aps. Erhvervsfremme til iværksættere i en ny bygning.
  • 2003 Kåret som Årets Landsby i Danmark.
  • 2004 Indvielse af Viadukthallen med idrætshal, mødelokaler og lokalarkiv.
  • 2010 Nybygget købmandsgård med bager, postekspedition, apotek, mm.
  • 2012 Filskov Friskole og Børnehave indviet.
  • 2012 Filskov FriPlejehjem indviet.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *