Skjoldbjerg

Skjoldbjerg og Almstok ligger ved landevejen mellem Billund og Vorbasse. Der er ca. 1½ kilometer mellem de to bysamfund.
Skjoldbjerg har ca. 60 indbyggere og Almstok cirka 20, hvortil kommer ca. 220 indbyggere i det åbne land.

I foråret 2016 arbejder vi med etablering af en ny legeplads ved medborgerhuset, der er indrettet i den nedlagde skole. Penge til projektet har vi.

Fremtid: Vi arbejder på en udviklingsplan.

Web: skjoldbjergmedborgerhus.dk – her.

Skjoldbjerg-Almstok Lokalråd: Kontaktdata her.

Historie: Skjoldbjerg og lille Almstok har siden middelalderen været en del af Vorbasse sogn, medens Store Almstok var en del af Billund sogn. De har aldrig haft egen sognekommune. Før kommunalreformen i 1970 var Skjoldbjerg og Lille Almstok en del af Vorbasse sognekommune. Siden 1970 har det været været en del af Billund Kommune.

Landskabet er næringsfattigt og i århundreder dækket af hede. Ud over Randbøl anlagde kongen opdyrkningskolonier. Omkring 1760 indkalde kongen en gruppe borgere fra det sydlige Tyskland til at opdyrke Randbøl Hede (og Alheden ved Viborg). Heller ikke kartoffeltyskernes forsøg på opdyrkning var vellykket, men det førte til, at Skjoldbjerg i en årrække bar navnet Moltkenbjerg og Over Moltkenbjerg. I 1800-tallet lykkedes det at omdanne heden til ager og plantage, og navnet Skjoldbjerg vendte tilbage.

Skjoldbjerg kirke og kirkedistrikt blev indrettedes indenfor Vorbasse kirkesogn i 1921. I 2010 blev Skjoldbjerg et selvstændigt kirkesogn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *