Hejnsvig

Hejnsvig er byen på toppen af Hejnsvig Bakkeø, hvorfra der er god udsigt over det ellers flade landskab.Landevejen mellem Kolding/Lunderskov og Grindsted går igennem Hejnsvig.

Donslund er et mindre men aktivt lokalsamfund i Hejnsvig Sogn. Donslund ligger 5 km syd for Hejnsvig ved landevejen mellem Holsted og Grindsted.

I Hejnsvig landdistrikt bor ca. 1.700 Indbyggere. Cirka 1.050 indbyggere er i Hejnsvig by og ca. 45 i Donslund.

Fremtid: udviklingsplan a) 2011-2021 – Læs her og b) 2016-2022 – Læs her

Web: hejnsvigbynet.dk – her

Hejnsvig Lokalråd: kontaktdata her

Historie: Hejnsvig har været et selvstændigt sogn siden middelalderen. Med indførelsen af sognekommuner i 1800-tallet blev Hejnsvig en selvstændig sognekommune i Ribe Amt. Med kommunalreformen i 1970 blev Hejnsvig en del af Grindsted Kommune, og siden 2007 har Hejnsvig været en del af Billund Kommune.

Fra 1917 til 1968 var Hejnsvig en stationsby på Troldhedebanen, der var en privatbane mellem Kolding/Vejen og Troldhede i Vestjylland (Troldhede er i dag stadig stationsby på linjen mellem Skjern og Herning).

I Donslund lå indtil omkring 1690 en af Vestjyllands få hovedgårde (herregårde) med tilhørende vandmølle. Kongen overtog den i 1690 og solgte den videre i 1743, hvorefter den blev en almindelig gård.

Vesterhede var også en del af Hejnsvig sognekommune, men den har etableret sig som eget landdistrikt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *